Messierobjekt

 

1771 publicerade astronomen Charles Messier en lista över s.k. Messierobjekt.
Anledningen till det var att Charles Messier i första hand sökte efter kometer och Messierobjekten är ”disiga” objekt som inte är kometer.
Han ville att man snabbt skulle kunna avgöra om det man såg var en komet eller inte och kartlade därför de ointressanta objekten så man inte skulle missta dem för en komet.
Listan innehöll alltså ointressanta objekt i stället för intressanta objekt. (För Charles Messier alltså) Det ursprungliga listan innehöll 45 objekt, men har nu utökats till 110 objekt.
Krabbnebulosan kallas för M1. M1 står för Messier 1, dvs det första objektet i listan.

Messierobjkten är någon av dessa sorter:
Klotformiga stjärnhopar finns oftast i den s.k. halon runt Vintergatan. Vintergatan omges av ett "moln" av stjärnor, det är halon. Klotformiga stjärnhopar brukar vara något eller några 10-tals ljusår stora och kan innehålla upp till 1 miljon stjärnor. De hålls också ihop av gravitationen.
Stjärnorna i de klotformiga stjärnhoparna är mycket gamla, de är ofast äldre än galaxen som de finns runt. Ingen stjärnbildning äger rum där. Exempel är M11 Vildandshopen och M13 Herkuleshopen.
Öppna stjärnhopar består av mycket färre stjärnor, oftast inte mer än max en par tusen. De är unga stjärnor och finns oftast nära gas- och stoftmoln i galaxens spiralarmar. Exempel på en mycket vacker öppen stjärnhop är M45 Plejaderna. (sjustjärnorna)
Nebulosor finns i 4 huvudtyper. Diffusa nebulosor, planetariska nebulosor, supernovarester och mörka nebulosor. Diffusa nebulosor brukar i sin tur delas upp i emiissionsnebulosor (de består mest av joniserad vätgas, exempelvis M42 Orionnebulosan) och reflektionsnebulosor som består av stoft men reflekterar ljuset från en eller flera stjärnor i närheten, ex. M20 Trifidnebulosan.
Planetariska nebulosor är materia från stjärnor som är på väg att dö och kastar ut materia i rymden.
Planetariska nebulosor är t.ex. M57 Ringnebulosan och M97 Ugglenebulosan.
Supernovarester är som det låter, rester av en supernova och mörka nebulosor är helt enkelt stoftmoln.
Exempel på en supernovarest är M1 Krabbnebulosan.
Galaxer delas in i spiralgalaxer, stavspiralgalaxer, elliptiska, linsformade och oregelbumda galaxer.
Exempel på en spiralgalax (vår närmaste granne) är M31 Andromedagalaxen.

Bilder på samtliga Messierobjekt finns i Bildgalleriet (OBS! 110 bilder)


 

 

 

 

 

 

Parkinsonförbundet