Astronomi
Solsystemet
Rymdfart
Murphys lagar
Amatörradio
Länkar
Bildgalleri
 
 
   

 

QSL-kort

 

QSL från 9M2ODY (West Malaysia)
 
QSL från GP0STH (Guernsey)
 
QSLfrån YB4IR (Indonesien)
 
QSL från 9K2UU (Kuwait)
 
QSL från E20WXA (Thailand)
 
QSL från SV9IOI (Creta)
QSL från KP4BD (Puerto Rico)
 
OSL från TI8II (Costa Rica)
DXCC Award
Internationell svarskupong (IRC)

Ett QSL-kort är en verifikation mellan dig och den andra stationen att QSO't (kontakten) verkligen har ägt rum och inte bara är en påhittad post i loggboken.
De allra flesta radioamatörer samlar på QSL-kort av flera anledningar. Förutom att det är roligt att få "vykort" från andra delar av världen så kan man få olika diplom för QSL-korten.
Det första som det flesta siktar på heter "DX Century Club Award". (Kallas ofta bara för DXCC Award) För att kvalificera sig för det krävs att man ska ha haft verifierade kontakter från 100 "DXCC entitys". Det är där QSL-korten kommer in ibilden, det räcker inte med att man kan visa upp loggboken och där kan läsa att man har haft kontakt med 100 DXCC entitys, man måste kunna visa upp QSL-kort från dem också.
Numer finns det ett sätt att skicka "QSL-kort" elektoniskt som är giltiga för DXCC. QSL-kort från andra elektoniska tjänster ät INTE giltiga uten ENDAST QSL-kort av papper eller LoTW-verifieringar. Jag har en sida här som handlar om LoTW.
"DXCC entitys" är ungefär samma sak som länder men vissa länder kan ha flera entitys. "Entity" betyder "enhet" på svenska men "region" är väl en ganska bra översättning.
Jag kallar dem "entitys" och till min svenskalärares fasa försöker jag tillämpa svenska böjningsregler på ett engelskt ord.
Det finns ungefär 195 stater i världen (det beror lite på hur man definierar en stat) men när detta skrivs finns det 341 DXCC entitys i världen.
Exempelvis är Storbritannien inte mindre än 7 (ev. 9) DXCC entitys.
De är: England (G, GX, M), Skottland (GM, GS, MM), Wales (GW, GC, MW), Isle Of Man (GD, GT, MD), Nordirland (GI, GN, MI), Guernsey (GU, GP, MU) och Jersey (GJ, GH, MJ). Sedan kan man ev. ta med Gibraltar (ZB2) och UK's Sovereign Base Areas on Cyprus (ZC4). I så fall blir det 9 entitys. Spanien har t.ex 4. De är Baeleric Islands (Mallorca .m.), Kanarieöarna, Spanien och Ceuta & Melilla.
Diplomet "DXCC Award" är ett av de mer prestigefyllda och finns i massor med varianter. man kan ansöka (och få) ett DXCC vid 100 verifierade entitys.
Det finns följande varianter:

Diplom finns för följande:

Mixed (vilka sändningsslag som helst)
Phone (Phone) (SSTV räknas hit!)
CW (CW)
Digital (Digitala kontakter som PSK31, RTTY m.m.)

Varje sändningsslag har 14 varianter: Vilket band som helst, 160m, 80m, 40m, 30m, 20m, 17m, 15m, 12m, 10m, 6m, 2m, 70m samt satellitkontakter.

(56 olika diplom)

Övriga DXCC specialare

5-bands DXCC (5BDXCC, 100 entitys på vardera 80m, 40m, 20m, 15m och 10m)
DXCC Challenge Award (1000 entitys på nästan valfritt band, samma entity får förekomma flera gånger, dock max en gång per band)
The DeSoto Cup (Delas ut en gång per år till den som leder ligan i DXCC Challenge den 31 december. Man kan inte få The DeSoto Cup fler än en gång.)
DXCC Honor Roll (delas ut till den som har haft kontakt med 331 entitys. 331 = totala antalet entitys - 10)
DCXX #1 Honor Roll (delas ut till den som har haft kontakt med alla 341 entitys)

Läs om DXCC på Wikipedia.
Logbook of the World (LotW) är ett elektoniskt sätt att skicka QSL-kort. Läs mer under den här länken.
DXCC hos ARRL (American Amateur Radio Leauge), det är ARRL som ger ut diplomet.

Sen så finns det massor med andra diplom också.
Men för de allra flesta diplom gäller att man måste ha ett antal QSL-kort. Man Det finns diplom för de mest varierande "events". Inför OS i London kommer det säkert något diplom som har med OS att göra på ett eller annat sätt.
Det finns dock ett antal saker som man ska tänka på när det gäller distribution av QSL-kort.
Man ska absolut registrera sig på QRZ.com. Det är visserligen inget krav men fördelarna är så många så jag tycker nästan att det är ett måste.
Landet som kortet ska till kanske inte har någon fungerande byrå. Exempel på sådana länder är Saudiarabien, Azerbajan, Nordkorea, Etiopien m.fl. (se lista på ssa.se) och för att då veta var man ska skicka kortet måste man titta på QRZ.com. Man kan se en del info om varje amatör som har registrerat sig där fastän man inte registrerar sig själv, men det kostar inget att göra så. En mycket viktig upplysning som man kan få där är om radioamatören i fråga har någon QSL-manager och i så fall, vem. Många amatörer i länder som saknar QSL-byrå har någon manager i något annat land dit man ska skicka kortet. Det är ofta så att även om det finns en fungerande byrå så använder sig många av QSL-managers som sköter hanteringen av korten åt dem av olika anledningar. Och för att få reda på om, och i så fall vem, så är ett mycket bra ställe att titta på QRZ.com, som också oftast är det enda stället att titta på.
Vissa amatörer vill heller inte ha med någon byrå att göra utan svarar bara (om man har tur) om man skriver direkt till dem. Då brukar man skicka sitt eget QSL-kort, ett kuvert med din egen adress på (SAE = Self Addressed Envelope) samt två dollarsedlar eller en IRC (Internationell Svarskupong) för att täcka returportot. Det är ändå inte säkert att man får svar, men man ökar då sina chanser avsevärt.
Jag brukar skriva direkt om det är någon speciell station som jag absolut vill ha ett QSL-kort från, men man kan inte skicka QSL-kort så ofta på det sättet utan att det blit väldigt dyrt. Porto till utlandet kostar 12 :- och två dollarsedlar kostar ca 14 kr och 1 IRC kostar 15 danska kronor. (köps i Danmark, ca 18.50 SEK). Det blir 25-30 kr per QSL och då är det ändå inte säkert att man får svar.
Ska man nu ändå skicka direkt-QSL så finns info på QRZ.com (adress, om han/hon vill ha 1 eller 2 dollar m.m.)
Om han/hon vill ha dollarsedlar, skicka inte en IRC eller tvärtom. Då får du knappast svar.
Internationella svarskuponger (IRC) kan du enkelt köpa online på Danska posten. Gå till "Netbutik", välj engelska som språk och sök efter "International reply coupon", du kan också söka direkt efter artikelnumret "CN01". (De finns sedan några år inte att köpa i Sverige) De går att använda i alla länder som är med i Världpostunionen, men man kan tydligen inte köpa dem i Sverige. Antagligen beror det på att Posten har under de senaste 20 åren väsentligt utökat servicen till kunderna, enligt dem själva.
Man kan också med fördel köpa IRC av EA5KB, han tar €18 för 20 IRC så priset blir då ca 10 kr/IRC + porto. Jag har aldrig köpt av honom själv, men läs mer på QRZ.com. (Sök på hans callsign)
För att vara giltigt för DXCC måste ett QSL-kort innehålla anropssigalerna hos båda stationerna, datum, tid (anges i UTC), namn på entityn, sändningsslag (SSB, CW), frekvensband/frekvens och vara signerat.
Ett QSL-kort bör också innehålla sådan info som adress, lokatorruta, sändare, antenn, signalkvalitet och använd effekt. Jag har då aldrig sett något kort utan de uppgifterna. Det är kutym (vanligt hyfs) att sådana uppgifter finns med.
På vissa QSL-kort kan man läsa:
"Confirming 2-way _______QSO with __________" i stället för bara "Mode". Det ska stå sändingsslaget i första positionen och den andra stationens callsign i den andra. Det går att tolka reglerna för DXCC lite olika, man kan tolka dem så att står det bara "Mode" och man anger t.ex. "USB" så är de inte giltiga för DXCC. Men om man bara har "Mode" på sina QSL-kort (som jag) så skriv för säkerhets skull: "2 x USB", "2 x CW" eller vad det nu är fråga om.

 

 

Parkinsonförbundet