Före Apollo 7
Apollo 7
Apollo 8
Apollo 9
Apollo 10
Apollo 11
Apollo 12
Apollo 13
Apollo 14
Apollo 15
Apollo 16
Apollo 17

Apollo 12

Apollo 12 var ett H-uppdrag.
Apollo 12 startade den 14 november 1969 med Charles "Pete" Conrad (Commander)(död 8/7 1999), Richard Gordon (CSM "Yankee Clipper" Pilot), och
Alan Bean
(LM "Intrepid" Pilot). ombord.
Under uppskjutningen träffades Apollo 12 två gånger av blixten som slog ut bl.a. alla bränsleceller samt det mesta av instumenteringen. Det gjorde att Apollo 12 gick på batterier under uppskjutningen.
Huvudspänningen (28 V Main Bus) sjönk och det fick i sin tur följden att nästan samtliga varningslampor som fanns tändes inne hos astronauterna. Telemetrin från Apollo 12 var helt omöjlig att få något vettigt ur.
Som tur var hade ett liknande fel uppstått vid någon av testerna något år flygningen. De som hade hand om elsystemen ombord gav rådet - "Try SCE to AUX" (SCE=Signal Condition Equipment). Det medförde i princip att man slog av spänningen till instrumenten.
Detta förfarande fanns inte i någon checklista, men Alan Bean gjorde som han blev tillsagd och när SCE-switchen slogs till igen fungerade allt.
En lyckosam "norsk reboot" med andra ord.
En noggrann kontroll av alla system ombord gjordes sedan de kommit upp i omloppsbana och allt verkade fungera så markkontrollen gav Apollo 12 tillåtelse att fortsätta mot månen. Man var emellertid orolig för att fallskärmssystemet hade skadats av blixten. Man kunde inte se på några tester om systemet fungerade eller ej. Efter en del överläggande bestämde man (lite cyniskt, kan man tycka) att skicka Apollo 12 till månen. Astronauterna kunde ändå inte göra något åt fallskärmssystemet så man skickade astonauterna att göra det som de skulle göra. Om fallskärmssystemet var ur funktion så skulle de brinna upp vid återinträdet oavsett om de hade varit till månen eller ej. Markkontrollen nämnde aldrig saken för astronauterna innan de var tillbaka på Jorden.

Apollo 12 landade den 19 november 1969 i Oceanus Procellarum (Stormarnas Hav) endast ca 200 m från Surveyor 3, en månsond som USA hade sänt upp tidigare. För att vara exakt så hade Surveyor 3 stått på månytan sedan den 20 april 1967.
Man skulle undersöka sonden för att se hur den hade klarat "klimatet" under en längre tid. Man tog hem en kamera från sonden för att undersöka den närmare sedan. (Det kan noteras att det fanns faktiskt levande/vilande bakterier där, livet är stryktåligt)
En rolig detalj är att Alan Bean hade smugglat med en självutlösare/timer till kameran. Han/de hade tänkt att ta några bilder där de poserade bägge två framför Surveyor 3. Det blev tyvärr inget av det.
Man kan bara gissa hur "Did we land on the Moon?"-konspiratörerna skulle ha tagit emot ett sådant foto...
Det kanske var lika bra att de inte tog det fotot.

Astronauterna tog ca 34 kg. månsten med sig till Jorden.

Uppdragslängd totalt : 244 timmar 36 minuter.
På månytan totalt 31 timmar 31 minuter.
Utanför månlandaen (EVA) totalt 7 timmar 45 minuter
Landningsplats : 600 km öster om Samoaöarna. 15°47' S 165°09' 'W

Starten

Landningen på månen

Apollo 12 Crew Charles Conrad Surveyor 3

Apollo 12 hade till skillnad mot Apollo 11 en färgkamera. Bilderna från Apollo 11 fins bara i svartvitt.

 

 

Parkinsonförbundet