Före Apollo 7
Apollo 7
Apollo 8
Apollo 9
Apollo 10
Apollo 11
Apollo 12
Apollo 13
Apollo 14
Apollo 15
Apollo 16
Apollo 17

Apollo 14

Apollo 14 var ett H-uppdrag, alltså i stort sett likadant som Apollo 11.
Apollo 14's besättning bestod av Alan Shepard (Commander)(död 21 juli 1998), Edgar Michell (LM Pilot, Antares) och Stuart Roosa (CSM Pilot, Kitty Hawk)

De startade den 31 Januari 1971, kl 21.23 från LC-39A och ca 4,5 dygn senare landade de i Fra Maoru den 5 Februarl 1971 kl 09.18 UTC.

Apollo 14 landade i Fra Maoru som är ett lite mer kuperat område än vad de tidigare expeditionerna landat i. Fra Mauro har fått sitt namn av kratern Fra Mauro som av en händelse, ligger i Fra Mauro. :)
Det var meningen att Apollo 13 skulle landa i Fra Mauro, men av diverse skäl gick det inte. När det som hände Apollo 13 hände, fick provprogrammet för de resterande månfärderna modifieras en del.
Efter en del problem i början av uppdraget med dockningen mellan månlandaren (LM) och kommando- och servicemodulen (CSM) gick allt som det skulle på vägen till månen. Men när LM hade separerat från CSM fick de två allvarliga problem. Först så började landningsdatorn i LM ge ifrån sig en ABORT-signal. Datorn ansåg att LM höll på att störta på månytan. NASA misstänkte att det var en kvicksilverbrytare (ett elektriskt vattenpass kan man säga) som hade gått sönder. Den högteknologiska lösningen blev att försiktigt knacka på panelen och då försvann felet.
Senare under nedstigningen visade det sig att landningsradarn inte kunde låsa på månytan. Efter upprepade omstarter m.m. så kunde till slut man låsa på ytan, men Alan Shepard landade trots det manuellt. Felet visade sig vara en mjukvarubugg.
Förutom många vetenskapliga experiment så sysslade astonauterna med lite aktiviteter av underhållningstyp. :)
Alan Shepard slog t.ex. två golfbollar med en järnsexa. Det var lite svårt att få till en bra sving iförd rymddräkten, men den andra bollen fick han en bra träff på. "The ball went miles and miles and miles" som AS uttryckte det, han uppskattade dock senare i lugn och ro sträckan till 2-300 meter.

På senare tid (sommaren 2008) har Edgar Mitchell uppmärksammats en del, bl.a. i sanningstidskriften Aftonbladet. Där kunde man läsa att EM nu avslöjar att NASA har mörkat hela historien om utomjordingar i snart 60 år.
En sak som inte står i AB är att när Apollo 14 var på väg hem från månen fick EM någon sorts "uppenbarelse" och blev senare en del av New Age-rörelsen. Han var med och grundade "Institute of Noetic Sciences". Enligt dem finns det någon sorts "medvetande" som delas av alla i universum.

Huvuduppgifterna var bl.a. diverse experiment på månytan och att fotografera framtida landningsplatser från omloppsbana runt månen.
Totalt befann man sig på månytan i 33 timmar och 31 minuter och av dessa var 9 timmar och 23 minuter utanför månlandaren.
Man samlade in nästan 43 kg månmaterial som man tog tillbaka till Jorden.

Uppdragslängd totalt : 216 timmar 2 minuter.
På månytan totalt 33 timmar 31 minuter.
Utanför månlandaen (EVA) totalt 9 timmar 23 minuter
Landningsplats :ca 1500 km söder om Samoaöarna i Stilla Havet 27° 01' S 172° 39' W.

Starten Del 1
Starten Del 2
Landningen på månen
Start från månytan
Apollo 14 Liftoff Apollo 14 Alan Shepard Apollo 14 Lunar Module Antares

 

 

Parkinsonförbundet