Före Apollo 7
Apollo 7
Apollo 8
Apollo 9
Apollo 10
Apollo 11
Apollo 12
Apollo 13
Apollo 14
Apollo 15
Apollo 16
Apollo 17

Apollo 8

 

Ursprungligen var Apollo 8 tänkt att vara ett C-uppdrag. Det ändrades dock till att bli ett E-uppdrag.
Apollo 8 var det första bemannade rymdskepp som lämnade Jordens gravitationsfält.
Apollo 8 sköts upp från Cape Canaveral den 21 december 1968 med
Frank Borman (Commander), James Lowell (CSM Pilot) och William Anders (LM Pilot) ombord.
Det huvudsakliga uppdraget bestod i att testa TLI (Trans Lunar Injection), testa navigering, kommunikation m.m. under en färd till månen.
Apollo 8 hade ingen månlandare med sig utan skulle "bara" kretsa runt månen för att sedan ta sig hem igen.
Efter uppskjutningen med Saturn V gick Apollo 8 i en nästan rund bana runt Jorden för att efter några varv runt Jorden starta tredjesteget S-IVB och föra Apollo 8 i TLI.
69 timmar och 8 minuter efter start befann sig Apollo 8 i en bana runt månen.
De gjorde 10 varv runt månen och under ett av dem tog William Anders det berömda fotot av Jorden som går upp över månens horisont. (se bilden nedan)
Under det nionde varvet runt månen, när televisionssändningarna startade, läste besättningen från Gamla Testamentet och förklarade också för markkontrollen att Jultomten verkligen existerade.
Besättningen startade lite senare raketmotorn på CSM för att placera dem i en bana för TEI (Trans Earth Injection). Detta var ett mycket kritiskt ögonblick för om motorn inte tände skulle de cirkla runt månen i evighet och om motorn inte fungerade som den skulle utan bara gav, säg, 80% dragkraft var det risk för att de skulle missa Jorden och få cirkla runt Solen i stället.
Allt gick lyckligtvis bra och 6 dagar och 3 timmar efter starten från Cape Canaveral landade Apollo 8 i Stilla Havet ca 1500 km sydöst om Hawaii. 8° 6' N 165° 1' W

För den riktigt vetgirige finns The Apollo 8 Flight Journal från NASA där du kan läsa allt som hände. Detaljerade tekniska beskrivninger, transkriptioner m.m.

Video från starten
Uppdraget

 

Apollo 8 Earthrise

 

 

Parkinsonförbundet