Före Apollo 7
Apollo 7
Apollo 8
Apollo 9
Apollo 10
Apollo 11
Apollo 12
Apollo 13
Apollo 14
Apollo 15
Apollo 16
Apollo 17

Apolloprogrammet

 

Mercuryprogrammet hade kort sagt syftat till att undersöka hur/om människan kunde överleva i rymden. Visserligen förutsatt att hon tog sig dit, så det var ju också givetvis en stor del av programmet. Mercurykapsen hade endast plats för en astronaut.
Geminiprogrammet var nästa steg. Sedan det var visat att människan kunde ta sig på ett relativt säkert sätt till/från rymden och stanna där några dagar blev det Geminis uppgift att visa att människan kunde göra någonting vettigt där också. Geminikapseln hade, som hörs på namnet, plats för två astronauter. Geminiastronaterna tränade manövrering, dockning, rymdvandring m.m.
"Kronan på verket" skulle vara att placera en människa på månen innan 1960-talet var slut, enligt JFK's önskningar. Det var Apollo som skulle göra det.
Det första testet med den nya raketen Saturn I skedde redan i oktober 1961. Apolloprogrammet hade startat redan i början av 1960 fastän då fanns inte månlandningen som mål. (uttalat i alla fall)
Man visste då inte att Saturn I skulle utvecklas till Saturn V och användas vid en månfärd.

Apolloprogrammet kostade oerhörda mängder med pengar och berörde stora delar av USA's arbetsmarknad. När Apolloprogrammet var igång som värst, hade NASA mer än 20 000 underleverantörer och mer än 400 000 anställda (direkt eller indirekt)
Enbart Apolloprogrammet kostade ca $150 000 000 000 (150 miljarder dollar) i dagens penningvärde.

Till att börja med var det stora diskussioner om hur en månfärd skulle gå till. Det man till slut fastnade för var LOR eller Lunar Orbital Rendezvous. På http://history.nasa.gov/afj/loressay.htm kan du läsa i detalj hur det går till, men mycket kortfattat går det till så här:

Först några förkortningar som jag använder:

Picture credit: © Mark Wade


CM = Command Module ("Cockpiten" i Apollorymdskeppet, den enda del av skeppet som återvänder till Jorden efter avslutat uppdrag.)
SM = Service Module = Servicemodulen innehåller bränsleceller, tankar för syre, bränsle m.m.
LM = Lunar Module (Själva månlandaren)
CSM = CM + SM (Kommando- och servicemodulerna tillsammans)
Här kan du se hur de sitter ihop.
S-IVB = Saturn V's tredjesteg.
TLI = Trans Lunar Injection (Bana från Jorden till Månen)
TEI = Trans Earth Injection (Bana från Månen till Jorden)

Sedan Apollorymdskeppet - då bestående av CSM, LM och S-IVB befann sig i bana runt Jorden startade astronauterna S-IVB igen för att placera dem i en TLI. När de var i TLI på väg mot månen separerade CSM från S-IVB (med LM inuti) för att vände 180°. CSM dockade därefter med LM och backade tillsammans med LM från S-IVB som nu hade gjort sitt. CSM och LM fortsatte sedan dockade mot månen.
Väl framme i bana runt månen gick två man över i LM och en stannade kvar på CSM. CSM och LM separerade och LM landade medan CSM under tiden kretsade runt månen. Efter avslutat uppdrag på månen startade LM från månytan och dockade med CSM. De två astronauterna gick tillbaka i CSM. Nu hade LM gjort sitt och den blev dumpad på månytan.
Det är just detta möte i omloppsbana runt månen som har givit den här "modellen" av månfärd dess namn.
CSM startade sitt raketsteg för att placera dem i TEI. Tillbaka till Jorden, inte långt före de inträdde i atmosfären, separerade SM från CM.

Picture credit: © Mark Wade

En bra interaktiv grafik från NASA visar hur det går till.
Här kan du se alla landningsplatserna på Månen från Apollo- , Surveyor- och Lunaprojekten.
Google har skapat något de kallar för Google Moon. Man kan se mycket om Apollo-uppdragen där.

Några länkar om Apollouppdragen
Kommandomodulen
Servicemodulen
Månlandaren
Saturn V (hela systemet)
Saturn V S-IC (steg 1)
Saturn V S-II (steg 2)
Saturn V S-IVB (steg 3)

 

 

Parkinsonförbundet