![]() |
|
Rymdkapplöpningen
Rymdkapplöpningen startade (från USA's sida) när John F. Kennedy i september 1962 yttrade de berömda orden: "we choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard". Därmed satte han igång ett av de dyraste projekten någonsin för de amerikanska skattebetalarna någonsin. Från Sovjets sida startade rymdkapplöpningen egentligen först något år senare p.g.a. vissa "byråkratiska problem" (kan man säga) USA's självförtoende var lite stukat och militären fruktade en kärnvapenattack från Sovjet. De två största orsakerna till att kapplöpningen överhuvud blev av var nog: 1. Politikerna var desperata att "återupprätta" USA's rykte i världen. Ryssarna hade ju nyligen visat att de var USA överlägsna på ny teknik. Man får se det med den bakgrunden av för att verkligen förstå hur det var möjligt att få USA's politikerkår att skjuta till så mycket pengar under så många år. Från USA's sida bestod kapplöpningen av tre faser. Följande milstolpar passerades i rymdkapplöpningen/månkapplöpningen: (fram till 1970) Sputnik 1 - första satelliten, den 4 oktober 1957
|
![]() |
![]() |
1. Vi fick se människor på månen. Det var en stor prestigevinst för USA, men inte betyder det så mycket, egentligen, om man ser till andra mer nödvändiga projekt.
2. Vi fick se att USA var överlägsna Sovjet på rymdfart. Detta var det absolut viktigaste för USA och betydde samtidigt (i politikernas ögon) att USA var bättre än Sovjet på alla andra tänkbara områden också. Det betydde även att USA's statsskick var bättre, att USA's moral var bättre samt "The American Way..." m.m.
3. Teknikens utveckling under månprogrammet har kommit alla till gagn, se bara på såna saker som utvecklingen av halvledare m.m. Det är väl det här som jag ser som den största nyttan (för folk i allmänhet, menar jag då) med månprogrammet. Det är också det här argumentet som används mest när man ska rättfärdiga programmet och inte satsade mer pengar på såna detaljer som fattigdomsbekämpning, socialt skyddsnät även i USA m.m.
Hela kapplöpningen till första människan på månen hade bara ett enda syfte. Det enda som var viktigt för Sovjet respektive USA var att hinna först av prestigeskäl. Om man säger nåt annat så lurar man sig själv. Man talar om forskningsresultat m.m. men det var nog egentligen så att forskarna fick bara en del forskning "på köpet". Det var inte alls så att man for till Månen i forskningens namn.
Det ser man också tydligt då intresset för hela rymdprogrammet minskade dramatiskt så fort USA hade vunnit genom Apollo 11.
Vi har trots det rymdkapplöpningen att tacka för mycket av den tekniska utvecklingen. Det finns många s.k. "spin-offs" från rymdfärderna. (Teflon är dock INTE en sådan, att Teflon skulle vara ett resultat av rymdkapplöpningen är en myt)
Det moderna rymdprogrammet är, enligt min mening, betydligt "sundare". Nuförtiden finns mycket mindre militära intressen. Militären är förstås intresserad av spin-offs och har en hel del att säga till om vid vissa typer av rymdprogram, men det är då inte att likna vid rymdkapplöpningen på 60- och 70-talet.
Många satelliter (TV-satelliter m.m.) finansieras rent kommersiellt nu. Många projekt är också rena forskningsprojekt utan militära intressen.
Kapplöpningen påverkade/påverkar inte bara dagens rymdfart utan den har också fått många (inklusive mig) att bli intresserade av astronomi och rymdfart. Jag minns när man satt andäktigt och tittade på månlandningen på TV, man byggde modeller av Saturn V m.m.
Jag kan inte bedöma sanningshalten i den här historien, men kul är den... jag tycker den lite grann illustrerar skillnaden mellan NASA och Sovjet i rymdkapplöpningen.
"Mitt under den värsta rymdkapplöpningen på 1960-talet, bestämde sig NASA för att de behövde en kulspetspenna så att astronauterna kunde skriva i den viktlösa miljön i sina rymdkapslar.
Efter omfattande forskning och utveckling togs Astronautpennan fram - till en kostnad av ungefär åtta miljoner svenska kronor. Pennan fungerade utmärkt och fick dessutom en enorm uppmärksamhet här nere på jorden.
Sovjetunionen, som stod inför samma problem, använde en blyertspenna."
Hela rymdkapplöpningen kostade USA ca $26 miljarder eller 169 miljarder SEK i 60-talets pennningvärde, omräknat till 2010 års penningvärde blir det drygt 1100 miljarder SEK. Det beror dock mycket på hur man räknar. men det är ungefär lika mycket som en tredjedel av Sveriges totala BNP för ett år. Det är okänt vad rymdkapplöpningen kostade för Sovjet, men man gissar på att den kostade ungefär 500 miljarder SEK i 2010 års penningvärde. (50% av USA:s)
Källa: http://www.historyshots.com/space/backstory.cfm. samt SCB.
Omräknare mellan olika penningvärden: http://www.westegg.com/inflation/