Curiosity sköts upp med en Atlas V bärraket den 26 nov 2011. Landningen på Mars skedde den 6 augusti 2012.
Curiosity är den mest avancerade rovern som har placerats på Mars yta. Den skiljer sig vid en snabbtitt åt på två sätt från Spirit och Opportunity.
Curiosity har inga solpaneler. Elektriciteten produceras istället av en RTG (Radioisotope Thermoelectric Generator). Medan Spirit och Opportunity fick nöja sig med 0,6 kWh / dag så finns 2,5 kWh att tillgå för Curiosity. Det innebär att man kan hålla elektroniken varmare på Marsnätterna vilket ökar livslängden. Curiosity är också i princip okänslig för stormar på Mars, en sak som höll på att ta död på MER-sonderna flera gånger.
Curiosity är större. Den är 2,9 m lång, 2,7 m bred och 2,2 m hög. Den är väger 900 kg så den är i storlek som en mindre bil.
En Spirit eller Opportunity på anabola skulle man kunna säga.
Om man börjar titta under skalet så finns det många fler skillnader. Curiosity har ca 80 kg vetenskapliga instrument ombord.
Spirit och Opportunity har bevisat att vatten har strömmat på Mars yta en gång i tiden, Curiosity ska bl.a. försöka ta reda på vart vattnet har tagit vägen. Spirit och Oppurtuniy var mer utforskare av Mars i allmänhet, men nu är man mer uttalat ute efter svar på såna frågor som "Har Mars haft förutsättningar för liv?" och "Utvecklades det liv?"
Man kan väl kort säga att i princip alla instrument som fanns/finns på MER-rovrarna finns i en förfinad form på Curiosity. Förutom det så finns det mängder av instrument ombord som inte fanns på MER-rovrarna.
Curiosity har t.e.x. en laser som används för att analysera markprover.
En video som visar hur man konstruerade, byggde, sköt upp och slutligen landade på Mars med den.