Spirit och Opportunity

 

Spirit OpportunityDe två Marsrovrarna Spirit och Opportunity anser jag vara ett de mest lyckade rymdfartsprojekten hittills i historien, både tekniskt och vetenskapligt. Månlandningarna inräknat. Visst, månlandningarna innehöll mycket mer av hjältestatus och pionjärnada (samt mod, förstås) - men förutom militär och politisk status så gav de inte så väldigt mycket egentligen. (De satte fart på de tekniska utveckingen inom en massa områden, men själva färderna gav inte så mycket mer)
Det är sant att de senare Apollo-färderna innehöll mer av vetenskapligt värde än de i början, men då var Apolloprogrammets huvudsyfte redan uppnått, nämligen att bli först på månen och därmed vinna rymdkapplöppningen.

Spirit och Opportunity's uppdrag är däremot i stort sett helt vetenskapligt.
De två Marsrovrarna Spirit och Opportunity landade på Mars yta i januari 2004. (Spirit den 4:e och Opportunity den 25:e) Livslängden hos rovrarna var beräknad till ca 100 sols (1 sol = 1 Marsdygn) d.v.s. ca 3 månader.
Fortfarande när jag skriver detta (6 februari 2010) har Opportunity fungerat i 2147 sols och Spirit i 2167 sols. Om bara biltillverkarna kunde lära av NASA...

Senaste nytt (2009-11-29) är att ett hjul på Spirit har skurit ihop för en tid sedan. Spirit har hankat sig fram på fem hjul sedan dess och dragit det sjätte i marsjorden, men nu verkar det vara stopp. Den 6:e maj 2009 körde Spirit fast i sanden. Spirit fungerar än, men den verkar sitta ordentligt fast och kommer inte loss. Forskarna tar det mycket försiktigt. Det är inte bara att lägga in backen och trampa ned, om Spirit fastnar på allvar så sitter den där för tid och evighet, det går inte skicka dit något reparationsteam. Om bara alla hjul på Spirit hade fungerat hade det inte varit några problem.
Opportunity fungerar däremot helt utan anmärkning fortfarande. Just nu undersöker den en sten (det kan faktiskt vara en meteorit) som forskarna kallar "Marquette Island".
(Tillägg 6 februari 2010) NASA har gett upp försöken på att få loss Spirit och kommer i fortsättningen att använda Spirit som en stationär forskningsplattform.
(Tillägg december 2010) Spirit verkar ha somnat in. Inget har hörts från sonden sedan i mars 2010. Forskarna hoppas dock är på att den ska vakna när det blir "högsommar" på Mars. Opportunity tuffar på i riktning mot kratern Endeavour.
(Tillägg 6 januari 2012) Opportunity nådde den 9 augusti 2011 fram till kanten på Endeavour-kratern. Där hittades genast ännu fler bevis på att det har funnits flytande vatten på Mars yta för länge sedan. Det var nu ungefär 93 månader (nästan 8 år sen) de landade på Mars yta och beräknades ha en livslängd på ca 90 dagar!!
(Tillägg 13 april 2012) Opportunity har gått i dvala över Marsvintern. Den står och väntar vid Endeavour-kratern på ljusare tider. Trippmätaren står nu på 34,3 km!! Den börjar närma sig en livslängd av 100 månader på Mars yta!!
(Tillägg 16 december 2012) Opportunity fungerar än! däremot har man sedan en tid tappat kontakten med Spirit. Opportunity har sänt tillbaka mer än 175000 bilder till Jorden! Opportunitys har snart rullat i 108 månader!
(Tiiägg 14 mars 2014) Konstigt nog så fungerar Opportunity än. Efter ungeär 120 månader på Mars yta fungerar den än! Tänk om bilar kunde vara så slitstarka.

Hos NASA's på http://marsrover.nasa.gov/home/index.html kan du kontrollera hur det går för sonderna just nu.

Som en rolig detalj kan nämnas att man var tvungen att uppdatera mjukvaran ombord så att "dygn-räknaren" fick 4 siffror istället för 3. Man hade aldrig trott att det skulle behövas mer...
Spirit och Opportunity har lämnat massor med info om Mars, men en av de viktigaste upptäckterna måste ändå vara (fast många forskare misstänkte det redan) upptäckten att det utan tvekan har funnits flytande vatten i stora mängder på Mars yta förut.
Mars är numera en iskall öken med mycket lågt atmosfärtryck. Sannolikheten för att finna något högre liv i form av maskar och dylikt är nog så löjligt liten så den är försumbar. (som Tage Danielsson skulle ha sagt)
Spirit och Opportunity visat att det har då i alla fall funnits förutsättningar för liv på Mars för länge sedan.

Spirit och Opportunity under konstruktionDe är ungefär lika stora som en vanlig 4-hjuling och väger ca 140 kg. Ombord har de diverse olika spektrometrar, mikroskop, kameror m.m.

Länk till NASA - NSSDC (NASA - National Space Science Data Center). Här kan du hitta allt om Spirit och Opportunity.
http://nssdc.gsfc.nasa.gov/nmc/masterCatalog.do?sc=2003-032A

Länk till NASA's site om Spirit och Opportunity.
http://marsrover.nasa.gov/home/index.html

 


 

Parkinsonförbundet