Solen
Merkurius
Venus
Mars
Asteroiderna
Jupiter
Saturnus
Uranus
Neptunus
Pluto
Kometer
Meteorskurar
Dvärgplaneter
Trans Neptunian Objects
Near Earth Objects Potentionally Hazardous Asteroids

Neptunus, den yttersta planeten

 

Credits:NASA

I början på 1800-talet hade man konstaterat att Uranus bana avvek från den beräknade banan. Man misstänkte att

det kunde bero på att en planet utanför Uranus påverkade Uranus bana.
Urbain Le Verrier, en fransk matematiker, beräknade 1843 var den okända planeten borde befinna sig. Sökandet startade därefter.
Den 23 september 1846 hittades en planet mindre än 1° från den plats där Le Verrier hade sagt att den skulle befinna sig.
Den nya planeten döptes till Neptunus, efter sedvanlig polsk riksdag som är så vanlig när många länder ska vara med och bestämma.

Neptunus är den åttonde planeten från solen räknat. Den är uppkallad efter havsguden i romersk mytologi beroende på att den ser ut att bestå av vatten. Den blå färgen beror på att ljusets röda strålar absorberas av metanet i Neptunus atmosfär.

Neptunus är ganska lik Uranus på många sätt. De ser i stort sett likadana ut, de är nästan lika stora (Uranus är en aning större) och deras kemiska sammansättning är likartad. D.v.s. de har en stenig kärna, en mantel av olika sorters is (mest vatten och ammoniak) samt en atmosfär som till 98% består av väte och helium.
Den enda större skillnaden (förutom axellutningen) är att Neptunus har en större aktivitet i atmosfären än Uranus. Man kan se en "minivariant" av Jupiters röda fläck på Neptunus.

Den enda rymdsond som har besökt Neptunus är Voyager 2 som passerade den 24 augusti 1989. Innan Voyager's passage hade vi mycket sparsamt med kunskap om Neptunus.
Vi kände till två månar, Triton och Neried, men Voyager 2 hittade ytterligare 6 st. Sedan dess har ytterligare 5 hittats så i skrivande stund är antalet 13, men nya månar hittas då och då och otvivelaktigt finns det många fler.
När det gäller Neptunus månar,se denna länk (NASA) för data om dem.

En av Neptunus månar, Triton, är den kallaste himlakropp vi har hittat. Temperaturen når som mest -235°C men där finns häpnadsväckande nog viss geologisk aktivitet. En sorts gejsrar finns faktiskt på Triton.
På Island och i Yellowstone finns mängder av gejsrar som sprutar vatten medan de på Triton sprutar flytande kväve. Kvävet fryser sen och snöar ned på Tritons yta.
Neptunus har även ett svagt ringsystem med åtminstone 9 ringar. Mycket om dessa är okänt då endast en av dem är synlig från Jorden. Alla de andra har upptäcks av Voyager 2.

Fysikaliska data

Antal månar 13  
Flykthastighet vid ytan* 23,5 km/s  
Siderisk omloppstid 164,8 år  
Rotationstid 16 h 6 m  
Perihelieavstånd 30,4412 1 AU = 150 000 000 km
Aphelieavstånd 29,7661 1 AU = 150 000 000 km
Inklination 1,8° relativt ekliptikan
Volym 6,25 x E13 km3 57,7 x Jordens
Massa 1,02 x 10E26 kg 17,1 x Jordens
Diameter 49528 km vid ekvatorn
Medeldensitet 1,69 kg/dm3  
Temperatur, medel - 200° C vid ytan*
Max skenbar magnitud 7,8  
     

*) Neptunus har ingen fast yta. Ytan definieras som den nivå där atmosfärtrycket är lika med 1 bar.

 

 

 

Parkinsonförbundet